Primesc multe întrebări despre vopseaua Fusion Mineral așa că am scris un articol cu informațiile de bază despre pregătire și aplicare a acestei vopseli. Sunt în continuare aici dacă ai nelămuriri însă acestea ar fi lucrurile de bază.

Cu o aderență excelentă, acoperire bună și durabilitate, obiectele vopsite cu vopseaua Fusion Mineral vor dura mulți ani de acum incolo. Putină pregătire ajută mai mult decat iti poti imagina. Pentru rezultate optime, este întotdeauna cel mai bine să petreci puțin timp evaluând și pregătind piesa ta de mobilier:

Pregatire:

1) Asigură-te că obiectele sunt bine curățate, fără murdărie, grăsime sau uleiuri. Curăță bine (TSP sau White Lightening poate fi utilizat pentru a descompune uleiul și grăsimea) și apoi clătește bine suprafața.


2) Evalueaza din ce material este obiectul pe care vrei sa il vopsesti:

·    Laminat, sticlă, metal sau plastic?

Ai nevoie de un strat foarte subțire de Ultra Grip  pe care să îl aplici cu o rolă de microfibră. Utilizarea unei role de microfibră este recomandată pentru a evita urmele de pensulă sau bule de aer de pe o rolă de spumă.

·    Ai de-a face cu o suprafață lucioasă care a fost vopsită anterior?

Șlefuiește ușor cu hârtie abraziva cu granulația de 180-220 si șterge praful rezultat cu o cârpa moale.

·    Ai o mobila veche cu suprafață mată?

Tot ce trebuie sa faci este sa o cureți bine asa cum am explicat la pasul 1.

·    Ai de-a face cu o suprafață care a fost tratată cu ceară sau curățată cu produse tip Pronto?

Îndepărtează ceara cu diluant. Recomandăm să șlefuiești mai apoi ușor pentru a te asigura că ceara a fost îndepărtată complet.

3) Verifică dacă lemnul are noduri sau un finisaj care “sângerează”? În general îți poți da seama dacă lemnul va sângera ștergându-l în mod repetat cu hârtie de bucătărie și un detergent universal. Dacă după ce l-ai curațat bine și l-ai șters de 2-3 ori cu hârtie curată încă mai rămân pete maronii pe hârtie, atunci ai nevoie să folosești un grund, mai ales dacă vei folosi o culoare mai deschisă. Folosește un grund potrivit care va bloca petele de pe finisajul final.

Vopsire:

Daca ai ajuns până aici, ești aproape gata sa începi partea mai distractivă. Vei obține un finisaj diferit in funcție de pensulele și/sau accesoriile pe care alegi să le folosești deci este bine să te gândești la cum ai vrea sa fie aspectul final înainte de a apuca orice pensulă ai la îndemână.

Vrei acel aspect învechit sau shabby chic de mobila vopsita manual? Folosește o pensula cu peri naturali.

Cauți un finisaj fără cusur? Folosește o perie sintetică sau o rola cu microfibră.

Nu uita sa folosești o pensula de mărimea potrivita pentru proiectul pe care îl ai in fata. Ai nevoie de o pensula mica pentru a vopsi baluștrii unui scaun însă aceeași pensula va lăsa mai multe urme pe o suprafață mai întinsă cum ar fi un dulap.

Aplică vopseaua cu o presiune ușoară asupra pensulei, aceasta trebuie sa alunece pe suprafață (nu apăsa prea tare) si trebuie să fie îmbibată cu suficientă vopsea pentru a nu lăsa urme în urmă. Dacă observi ca rămân urme, îndepărtează excesul de vopsea de pe pensulă și aplică apoi cu o atingere mai ușoară. Lucrează într-o singură direcție si odată ce ai terminat de vopsit o parte lasă sa se usuce fără a reveni cu pensula in zona respectivă pentru că riști să rămână urme inestetice în urmă.

În mod normal al doilea strat se poate aplica după 4 ore. Pe suprafețe cu un finisaj lucios sau pe care a fost folosit Utra Grip, este indicat sa aștepți 12 ore între straturi pentru cele mai bune rezultate.


Sfat: vopsește imposibilul (metal, sticlă, laminat, plastic) aplicând mai întâi un strat subțire de Ultra Grip. Acesta este, de asemenea, un produs excelent de utilizat pe piese ornamentate care ar fi imposibil de șlefuit cu șmirghel.

Dacă dorești sa obții acel aspect rustic, învechit si zgâriat pe alocuri (distressed look) folosește o hârtie de șlefuit de granulație 220 si șlefuiește ușor pana obții efectul dorit. Este indicat sa faci asta cat mai curând după ce s-a uscat vopseaua.

Sfat: acest procedeu poate fi și mai ușor dacă folosești un bloc de ceară de albine. Apasă blocul în jurul marginilor între straturile de culori diferite. Vopseaua aplicată peste ceara de albine se va desprinde cu ușurință atunci când vei șlefui umed sau uscat.

FINISARE:

Vopseaua Fusion Mineral nu trebuie neapărat sigilata cu ceara sau lac, este foarte rezistentă la zgârieturi, pete și la apă odată ce s-a uscat bine (un proces care durează aproximativ 21 de zile însă poți sa te bucuri de piesele vopsite la câteva ore după ce le-ai terminat atâta timp cat nu le folosești intens). Fusion se usucă într-un finisaj superb, mat. Pentru mai mult luciu, poți folosi ceara pentru mobilă care este disponibila în nuanțe de negru, espresso și nuanțe metalice pentru efecte suplimentare.

Tough Coat Matt, este un lac pe baza de apa care oferă o durabilitate superioară pentru zonele cu trafic foarte ridicat, cum ar fi dulapurile de bucătărie sau blaturile de masă. Acesta poate fi folosit pentru a proteja culorile deschise, chiar si peste alb deoarece nu îngălbenește in timp.

Uleiul de cânepă Fusion este un produs de finisare superb, natural, special formulat pentru lemnul netratat (nou sau vechi) pentru a-i conferi un aspect hidratat. Poate fi folosit si peste culorile mai închise pentru un aspect mai satinat și luxuriant.