Nu aveți produse în coș.
Categorii de produse

De vorbă cu clienții 3 – cum te ajută creativitatea în perioade grele

28 iulie 2021

Perioada nesigură și dificilă prin care trecem cu toții dar și lunga perioadă de lockdown a făcut ca în România, dar și în afara țării, să crească numărul celor care își petrec timpul în activități creative, cum ar fi recondiționarea unor piese mici de mobilier dar și alte activități. Motivul este simplu, creativitatea face bine sufletului, ne ajută să ne deconectăm de la tumultul lumii exterioare dar ne ajută în același timp să ne conectăm la noi înșine, să ne găsim valorile și să ne regăsim practic.

Noi am revenit în țară cu câteva luni înainte să înceapă toată această nebunie globală iar pandemia ne-a prins într-un plin proces de acomodare care nu era nici așa ușor. Am reușit cumva să ajungem aici unde suntem astăzi dar, uitându-mă înapoi știu că ce ne-a ținut pe linia de plutire din punct de vedere mental au fost nenumăratele ”mici proiecte” și transformări pe care le-am făcut dar și faptul ca am devenit distribuitori Fusion în Romania chiar în acea perioadă.

La începutul călătoriei noastre am cunoscut-o pe Lilia. Prețuim fiecare client care ne trece pragul sau care comandă online iar cei care au avut încredere în noi din primele zile au un loc foarte special în inima noastră – iar Lilia este una dintre acele persoane speciale. Iar asta nu numai pentru că a fost atât de drăguță când aveam mai multă nevoie de sprijin ci și pentru tot ce am văzut între timp postat pe pagina și grupul pe care le administrează.

Am rugat-o deci să ne povestească ce înseamnă pentru ea creativitatea și cum a reușit să păstreze de-a lungul acestei perioade o atitudine pozitivă. Iată ce ne-a scris:

Când Daniela m-a invitat să vorbim despre creativitate nu mi-a venit să cred că m-a lovit ’’jackpotul’’. Este puterea mea magică, dacă vreți. Este tot ce mă definește, este rezervorul care nu se goleste, e ’’perpetum mobile” al ființei mele și este ce am putut să  descopăr în mine de când eram mică. Deseori creativitatea este asociată cu talentul: la pictat, la muzică, la scris, lucruri evidente din care se vede și înflorește. Din acest motiv mi-a fost mie usor să  o identific de mică, din talentul meu de a desena, în special haine pentru păpuși de hartie.

Piese de mobilier vopsite de Lilia cu Fusion

Însă crescând și alegând altă meserie decât cea legată de artă, cea de chimist, cercetător, mi-am dat seama că creativitatea există in diferite forme și mai mult, că există în fiecare din noi. Uneori nu ne dăm seama că anume găsirea unor soluții atipice la problemele apărute este rezultatul creativității. Sunt multe cărți de dezvoltare pesonală, media, internetul care definește Creativitatea ca utilizarea imaginației sau a unei idei originale pentru a crea ceva. Pentru mine are alt sens. Ea  definește felul în care mă face să mă simt când creez ceva. Este atunci cand te poți conecta cu lumea ta interioară, când nu există nici o limitare a gândurilor, când îți dai voie să iasă orice, chiar și ce e ascuns foarte bine și uitat demult, când simți ca te ia un val de lacrimi și o bucurie totodată, când ai momentul ăla de-ți vine soluția unei probleme în brațe, când te simți liber. Uneori e mai intens alteori mai puțin. 


Când ne-a lovit pandemia acum un an și ceva, la fiecare din noi s-au activat simțurile de supraviețuire, atunci frica ne-a cuprins și a scos la suprafață nu tocmai cele mai frumoase calități, dar e firesc și așa funcționăm când nu ne sunt satisfacute nevoile primare. Dar după ce am luat o gură de aer,  am căutat… cu singuranța că fiecare din noi a căutat ceva. Acel ceva, încercând să complesăm, să găsim rostul, să aducem sens în ce se întâmplă. Tocmai atunci, activarea creativității conștientă sau nu ne aduce pe calea normalității.

 


Noi nu putem trăi fara conectare și când nu te poți conecta cu exteriorul, ești nevoit să  cauți conectarea în interiorul tău. Și ce surpriză cand te gasești! Așa am căutat și eu.  Și am găsit dorința de a depăși niste limite, dorința de a nu mă mai teme. Sunt mai mult lucruri care ar fi putut să  mă provoace: reinterpretez și personalizez piese de mobilier, fac ornamente de Craciun, pictez cutii și alte obiecte din lemn, pictez tablouri. Și pentru ca pandemia ne-a ținut in casa, m-a gasit acuarela. 


Deși desenez și pictez de mai mulți ani, acuarela mereu am considerat-o ca fiind o tehnică grea, nu poți greși, nu poți corecta, nu are alb, lucrezi greu pe suprafețe mari… o grămadă de dezavantaje, dar mereu arată ’’efortless’’, liberă, neîcătușată, aerisită și de asta aveam eu nevoie, să  mă simt ca o acuarelă. Mai e un aspect, un ’’push’’ de la o prietenă care are mai multă înceredere în mine decât eu însămi.

Și am hotărât să  mă provoc, 100 de zile, nici mult nici puțin, tocmai suficient să  văd dacă acuarela mă omoară de tot sau iese ceva din asta. Și mai mult, un alt ’’push’’, de data asta al meu propriu, să  o fac publică. Și cu pași mici, nesiguri inițial, cu puținul exercițiu pe care îl avusem, am pornit… A fost o călătorie și desținația ei era 100 de experințe, cu ficare lucrare, ceva nou, ceva diferit, ceva la fel dar mai bine. Am descoperit că orice exercițiu este cheia, orice studiu, încercare, și important este să  nu renunți, să  gresesti și să  o iei de la capăt. Și am cules roadele în 100 de lucrări care au câte o bucățică din inima mea, unele și-au găsit o casă, altele încă asteaptă înrămate, au fost toate plimbate pe Facebook și Instagram. 

Am adus ca și exemplu această experiență pentru că eu cred cu desăvârșire că drumul fiecăruia dintre noi prin viață e călăuzit de creativitate. Cred că dorința aia de a face ceva pentru casa ta, pentru tine, familia ta, că vrei să  gateși o mâncare inspirată de pe net, că vrei să  vopsești un corp care te-a plictisit sau să  scrii niste gânduri în versuri, toate sunt semne, indicii, porniri pe care nu trebuie să le oprim pentru că avem ceva mai important de făcut. Sunt în egală măsură importante, prin ele ne simțim împliniți, echilibrați, împăcați, fericiți. Și foarte des lucrurile de care avem nevoie nu costă nimic, sau foarte puțin și sunt la îndemana, cât să  le accesam, să  le cerem, să  ne bucurăm de ele. 

Și vreau să  închei cu un citat de Albet Einstein

Creativity is contagious, pass it on    

Distribuiți pe: